TIMIȘOARA ASCUNSĂ

Timișoara ASCUNSĂ este o interpretare subiectivă, un raport personal cu mediul construit, o cartare psihologică. Participiul exprimând o acțiune trecută și finalizată, ne întrebăm: când s-a ascuns Timișoara? Și dacă începem să o căutăm…ce găsim?

Proiectul a luat naștere în urma nevoii de a participa la viața orașului – dorință de implicare și conștiință participativă. Orașul are nevoie de voci care sa îl preia și să îl prezinte articulat; cei deschiși și creativi sunt speranțele mesajului bine transmis, relația dintre ei si oraș fiind ambivalentă, bidirecțională, de împrumut. Așa a pornit proiectul, în culisele WERKRAUM.

Întrebările întâlnite pe parcurs ar fi despre oportunitatea secretelor într-un oraș, dacă e bine sau e rău că nu e totul la vedere. Căutarea pregătește experiența găsirii, și de multe ori drumul e mai important decât destinația. Deci cum și dacă arătăm ceea ce am găsit devine un subiect important.

Independent de răspunsul la întrebarea de mai sus, căutarea a început. Împreună cu studenți de la facultatea de arhitectură, timp de o săptămână, am căutat secrete spațiale, arhitecturale și istorice, experiențe și oameni noi sau evenimente urbane foarte puțin explorate. Procesul didactic experimentează construcția unei atitudini vizavi de oraș, și nu cere un simplu demers documentaristic.

Prin aplicarea unui set complex de filtre, studenții au găsit și au înțeles locuri fermecătoare. Au văzut ițele care conectează unele locuri cu altele și timpul care se așează continuu peste ele. Pornirea de a căuta mai departe există de acum, precum și dorința de a-și împărtăși experiențele, de a avea o atitudine simbolică față de aceste locuri.

Spre norocul tuturor, timișoara ascunsă nu e opera unui singur om. S-a format în timp ca un cumul de tăinuiri personale, capitulări în fața indiferenței și a vitezei. Fiecare loc ascunde câte puțin din oraș, în fiecare zi. Am încercat sa oprim procesul acesta pentru o săptămână și să încercăm reversul…timp contra timp! A fost fantastic și alegem să continuăm!

Mai multe despre proiect aici:http://www.tm.werkraum.ro/

Îndrumători practică: Oana Simionescu (A2) și Alex Cozma (A1), cu ajutorul: Cristian Blidariu, Ovidiu Micșa, Thomas Strumberger, Cornel Farcaș, Gabriel Kelemen, Bogdan Bumbăcilă.

Studenții participanți: Manuela Jichici, Dogar Vlad, Tamaș Emanuel, Cojocaru Emilian, Valache Alexandra, Carpencu Glad, Țuțuianu Adriana, Blidariu Patricia, Tămaș Vlad, Boloș Roxana, Meglei Vlad.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

1,000 Little Hammers

Contextual Library

arhitectura5tm

atelier proiectare an 5 F.A.U.T.

I TM

Pagina anului 1 de la Facultatea de Arhitectura Timisoara

%d blogeri au apreciat: