T2_S1

ANUL UNIVERSITAR 2012-2013

TEMA S1/2 >>> COMUNITATE

Al doilea exercițiu al proiectului de arhitectură își propune să preia concluziile analizei din prima etapă pentru a genera dezvoltarea unei comunități care pleacă de la nodul de activitate al grupului de nădașeni deja format (familia Hoară, cioban, primar, preot, Nicu şi ceilalți). Comunitatea propusă va desfăşura activități permanente în Nadăș, fiind limitată la un număr de unități de locuire echivalent cu numărul studenților din fiecare grupă.

Comunitatea va fi formată dintr-un grup de oameni cu aceleaşi valori, interese, credinţe sau norme de viaţă, unde locuirea înseamnă mai mult decât a avea o casă încadrată într-un mediu bine definit. Locuirea are o dimensiune subiectivă ce implică un mod de viaţă ce va depăşi limitele fizice ale locuinţei. Locuirea în comunitatea din Nadăş va integra totalitatea aspectelor culturale, materiale, spirituale şi sociale care caracterizează un grup uman închegat .

Locuirea înglobează modul de viaţă, casa, aşezarea şi mediul natural înconjurător, iar raportarea acesteia la comunitate trebuie să satisfacă unele nevoi umane ce sunt valabile în orice societate. Nevoile biologice, de stimulare şi satisfacere senzorială, de securitate, de comunicare, de identitate, de intimitate, de apartenenţă teritorială şi nu în ultimul rând nevoia de spiritualitate, sunt câteva din nevoile umane ale unei comunităţi.

Fiecare grupă își va defini propriul Regulament de organizare al comunității, plecând de la urmatoarele cerințe de temă, ce vor sta la baza evaluării proiectului:
• Se vor prelua date, concluzii şi direcţii din analiza predată la prima etapă.
• Se va propune o comunitate ce va avea ca obiectiv rezolvarea unor unități de locuire unifamilială, nefiind permisă dezvoltarea locuințelor colective.
• Comunitatea va propune interacțiunea membrilor prin amenajarea de spații interioare sau exterioare, unde se vor rezolva funcțiuni complementare locuirii, ce vor întări sentimentul de apartenenţă şi afliliere la comunitate
• Fiecare grupă își va defini propria comunitate, cu proprile reguli, ce vor sta la baza lucrului pentru etapele ulterioare.
• Traseul propus la faza de analiză poate fi complet modificat
• Identificarea unui sit pentru amplasarea comunităţii propuse, în concordanţă cu satul studiat
• Se va aprecia dezvoltarea unei comunități autosustenabile ce va prelua resursele date de peisajul natural şi mediul construit

CRITERII DE EVALUARE:
Capacitatea studenţilor de a deschide şi dezvolta dialogul şi dezbaterea pe parcursul întregului exerciţiu.
Capacitatea de organizare a teritoriului astfel încât acesta să funcţioneze ca ansamblu coerent.
Capacitatea de înţelegere a modului în care comunitatea propusă s-ar putea dezvolta în viitor.
Capacitatea de a prezenta într-o manieră coerentă comunitatea, situl şi strategia propusă.

PREDARE:
Predarea acestei etape va avea loc în data de 5.11.2012 la, ora 19.00.
Fiecare grupă va preda un booklet a4, ce va continua analiza, şi ce va cuprinde următoarele informaţii: argumentarea tipului de comunitate ales şi a modului în care aceasta se leagă de comunitatea existentă în Nadăş, prezentarea sitului ales pentru comunitate, regulament de bună vecinătate/ocupare a teritoriului, scenariu de funcţionare şi dezvoltare în timp a comunităţii, prezentarea conceptuală a unuia sau a mai multor spaţii comune ce pot deveni centre de activare şi funcţionare ale comunităţii.
Se va preda o planşă a1 cu situl ales, la scara 1:200/1:500, cu prezentarea limitelor şi a vecinatăţilor, precum şi a regulilor de ocupare a terenului.

TEMA S1/2 PDF

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

1,000 Little Hammers

Contextual Library

arhitectura5tm

atelier proiectare an 5 F.A.U.T.

I TM

Pagina anului 1 de la Facultatea de Arhitectura Timisoara

%d blogeri au apreciat: