T1_S1

ANUL UNIVERSITAR 2014-2015

T1_S1 >>>  ANALIZĂ A UNUI EXEMPLU DE ARHITECTURĂ

O casă aflată într-un mediu natural este trăită și experimentată nu ca un obiect izolat ci, mai degrabă, asemenea unei experiențe individuale ce începe odată cu apropierea de ea. Casa este parte a unui parcurs dinspre și prin natură și constituie o ultimă limită între individ și mediul exterior. Limita nu trebuie văzută aici ca o barieră între cele două medii ci ca un mediator fin al relațiilor stabilite de fiecare locuitor cu spațiul viu dinafară. Modul în care se face acest lucru, gradul de permeabilitate și transparență a limitei depinde de o serie multiplă de factori, de la cei naturali sau de natură fizică, la cei tehnologici, culturali sau psihologici, iar modul în care aceștia sunt interpretați fac exemplele de arhitectură atât de diverse.

Home is a material dwelling and is also an affective space, shaped by emotions and feelings of belonging. (…) we understand home as a relation between material and imaginative realms and processes. (Alison Blunt, Home, 2006)

SE CERE prezentarea unui exemplu de arhitectură valoroasă cu atribute care să ajute la înţelegerea modului în care o clădire îşi poate constitui substanţa materială din relația cu contextul natural în care aceasta se ridică. Exemplul se va alege cu grijă, împreună cu cadrele didactice de la grupă din cel puțin două variante, astfel încât în prezentare să se atingă obligatoriu cel puţin următoarele aspecte:

–  imaginea – înțeleasă ca reprezentare, vizualizare și conceptualizare a locuinței
–  relația locuință și sit – relația dintre obiectul arhitectural și context (detașată, integrată)
–  materialitate și suprafață
–  planimetrie, program, funcțiune
–  structură / secțiune/ elevație
–  lumină-trecerea timpului
–  detalii specifice

TEMA de studiu de mai sus se lucrează în echipe formate din câte doi studenți. Se recomandă să existe relaţii de colaborare între membrii, cel puţin un membru cu minimă experienţă în tehnică foto şi cu aptitudini de redactare si prelucrare pe computer.

SCOPUL TEMEI preliminare este exersarea paşilor necesari pentru înţelegerea demersului analitic ce însoțeşte întotdeauna procesul de creaţie a unui obiect nou de arhitectură. Se va aprecia capacitatea de înțelegere a exemplului studiat, concluziile personale, modul de interpretare și redare grafică a concluziilor.

PREDAREA se va face pe format A3 (un dosar printat/desenat) și un material digital format *.ppt,care va fi predat pe Dropbox, în directorul fiecărei grupe. Susținerea materialelor studiate se va face în 07.10.2014, ora 16.00 + Dropbox.

T1_S1 (pdf)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

1,000 Little Hammers

Contextual Library

arhitectura5tm

atelier proiectare an 5 F.A.U.T.

I TM

Pagina anului 1 de la Facultatea de Arhitectura Timisoara

%d blogeri au apreciat: